31 Ağustos 2010 Salı

12 Eylül Nedir?

Askeri müdahale, ordunun 12 Eylül 1980 sabahı, emir ve komuta zinciri içinde yönetime el koymasıyla gerçekleşti.


Genelkurmay başkanı orgeneral Kenan evren ve kuvvet Komutanları’ndan oluşan milli güvenlik konseyi (MGK), TBMM'yi ve hükümeti feshetti. Tüm ülkede sıkıyönetim ilan edildi; AP, CHP, MSP ve MHP genel başkanları gözaltına alındı. Müdahaleden sonra yasama ve yürütme yetkilerini bünyesinde birleştiren MGK, konsey'in başkanı olan orgeneral Kenan evren'i devlet Başkanlığı’na getirdi. Yeni hükümet oramiral Bülent ulusu başkanlığında kuruldu. Yeni hükümette son AP Hükümeti’nin başbakanlık müsteşarı ve 24 Ocak Kararları’nın mimari Turgut Özal da ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olarak görev aldı.

Bu dönemde, Demirel hükümeti tarafından başlatılan ekonomik istikrar politikası aynen sürdürüldü. Dış politikadaki en önemli gelişme, NATO Başkomutanı’nın adıyla anılan "Rogers Planı”nın MGK yönetimi tarafından kabulü ve ülkenin uzun süredir izlediği politikaya aykırı olarak Yunanistan’ın NATO'nun askeri kanadına dönmesine izin verilmesiydi.

Yeni bir anayasa hazırlanması için Haziran 1981'de, MGK ve danışma Meclisi’nden (dm) oluşacak yeni bir "kurucu meclis" oluşturulması kararı alındı. Dm üyelerinin açıklandığı gün daha önce etkinlikleri yasaklanmış olan tüm siyasi partiler MGK tarafından kapatıldı ve mal varlıklarına el kondu.

Dm anayasa komisyonu tarafından hazırlanan yeni anayasa 7 Kasım 1982'de halkoyuna sunuldu ve %91,2 "evet" oyuyla kabul edildi. Yeni anayasanın kabulü ile Kenan evren "cumhurbaşkanı" sıfatını aldı. Siyasi partiler yasası 24 Nisan 1983'te yürürlüğe girdi ve yeni siyasi partilerin kurulması için siyasal faaliyetler kademeli olarak serbest bırakıldı.

Merkez sağda emekli orgeneral Turgut Sunalp başkanlığında, "12 Eylül ruh ve felsefesinin devamı" olduğunu açıklayan milliyetçi demokrasi partisi (MDP) kuruldu. MGK tarafından pek de hoş karşılanmayan ikinci parti kurma girişimi de 1982'de ulusu Hükümeti’nden ayrılmış olan Turgut Özal’dan geldi ve 24 Ocak kararları ile başlayan liberalleşme ve ekonomik istikrar programının sürdürülmesi için iktidar talebinde bulunan anavatan partisi (ANAP) kuruldu. Kurulan üçüncü parti, merkez sol eğilimli olması amaçlanan halkçı parti'ydi (HP). HP'nin genel başkanlığını Bülent Ulusu’nun başbakanlık müsteşarlığını yapmış olan Necdet Calp üstlenmişti. Bunların yanında AP'nin devamı olarak bilinen doğru yol partisi (DYP) ve ismet İnönü’nün oğlu Erdal İnönü’nün başkanlığında sosyal demokrasi partisi (SODEP) kuruldu. MGK yeni kurulan partilerin kurucu listelerini incelemeye aldı ve bunlardan büyük bir bölümünü veto etti. En çok vetoyu SODEP ve DYP listeleri almış ve iki parti de öngörülen süre içinde kurucu yeter sayısını tamamlayamadığı için genel seçimlere katılma hakkını elde edememişti. 6 Kasım 1983 seçimlerine yalnızca ANAP, MDP ve HP katıldı ve yüzde 45,1’lik oy alan ANAP tek başına iktidar oldu. 24 Kasım 1983'te toplanan TBMM'de başkanlık divanının oluşmasıyla MGK'nın görevi sona erdi. MGK'nın dört üyesi "cumhurbaşkanlığı konseyi üyesi" olarak göreve başladı. 13 Aralık’ta ise Turgut Özal başkanlığında i. anap hükümeti kuruldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder